Delenie vína

Prívlastky vín

25.10.2013 19:45
  Stolové víno Je to najnižšia kategórgia vína. Obsahuje akúkoľvek odrodu vypestovaná kdekoľvek v rámci Európskej únie. Môže sa umelo dosladzovať a nemôže niesť názov odrody. Ak bolo víno vyrobené zo slovenského hrozna a mušt obsahoval aspoň 13 °NM, môžeme ho pomenovať Slovenské stolové...

Rozdelenie vína podla akosti s prívlastkom

25.10.2013 19:42
  Kabinetné víno (Akostné víno s prívlastkom kabinetné) Cukornatosť hrozna musí byť minimálne 19 °NM. Neskorý zber (Akostné víno s prívlastkom neskorý zber) Minimálna cukornatosť hrozna je 21 °NM. Výber z hrozna (Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna) Cukornatosť hrozna musí...

Delenie vína podla farby

25.10.2013 19:41
  Farba Všeobecne vžitá predstava, že z červeného hrozna sa vyrába víno červené a z bieleho víno biele, je pravdivá iba čiastočne. Farba je závislá nielen na odrode, ale tiež na procese spracovania hrozna. Preto sa dá vyrobiť z červeného hrozna aj biele víno, zatiaľ čo z bieleho hrozna vyrobiť...

Zvyškový cukor vo víne

25.10.2013 19:40
  Zvyškový cukor vo víne Rozdelenie vín na suché, polosuché, polosladké a sladké závisí od obsahu zvyškového cukru vo víne. Presné rozdelenie je nasledovné Suché vína : obsah zvyškového cukru v rozmedzí 0-4g na 1 liter Polosuché vína : obsah zvyškového cukru v rozmedzí 4-12g na 1...

Typ vína a prívlastok

25.10.2013 19:35
  Typ vína a prívlastok Podľa kvality hrozna, presnejšie podľa obsahu cukru v hrozne pri zbere, sa vína delia do niekoľkých kategorií. Obecne sa dá povedať, že čím vyšší obsah cukru v hrozne, tým kvalitnejšie víno z neho možno vyrobiť. Táto poučka však neplatí vždy. K valitu vína ovplyvňuje i...