Delenie vína
Prívlastky vín
25.10.2013 19:45
Stolové víno
Je to najnižšia kategórgia vína. Obsahuje akúkoľvek odrodu vypestovaná kdekoľvek v rámci Európskej únie. Môže sa umelo dosladzovať a nemôže niesť názov odrody. Ak bolo víno vyrobené zo slovenského hrozna a mušt obsahoval aspoň 13 °NM, môžeme ho pomenovať Slovenské stolové...
Rozdelenie vína podla akosti s prívlastkom
25.10.2013 19:42
Kabinetné víno (Akostné víno s prívlastkom kabinetné)
Cukornatosť hrozna musí byť minimálne 19 °NM.
Neskorý zber (Akostné víno s prívlastkom neskorý zber)
Minimálna cukornatosť hrozna je 21 °NM.
Výber z hrozna (Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna)
Cukornatosť hrozna musí...
Delenie vína podla farby
25.10.2013 19:41
Farba
Všeobecne vžitá predstava, že z červeného hrozna sa vyrába víno červené a z bieleho víno biele, je pravdivá iba čiastočne. Farba je závislá nielen na odrode, ale tiež na procese spracovania hrozna. Preto sa dá vyrobiť z červeného hrozna aj biele víno, zatiaľ čo z bieleho hrozna vyrobiť...
Zvyškový cukor vo víne
25.10.2013 19:40
Zvyškový cukor vo víne
Rozdelenie vín na suché, polosuché, polosladké a sladké závisí od obsahu zvyškového cukru vo víne.
Presné rozdelenie je nasledovné
Suché vína : obsah zvyškového cukru v rozmedzí 0-4g na 1 liter
Polosuché vína : obsah zvyškového cukru v rozmedzí 4-12g na 1...
Typ vína a prívlastok
25.10.2013 19:35
Typ vína a prívlastok
Podľa kvality hrozna, presnejšie podľa obsahu cukru v hrozne pri zbere,
sa vína delia do niekoľkých kategorií. Obecne sa dá povedať, že čím vyšší obsah cukru v hrozne,
tým kvalitnejšie víno z neho možno vyrobiť. Táto poučka však neplatí vždy. K
valitu vína ovplyvňuje i...