Prívlastky vín

25.10.2013 19:45

 

Stolové víno

Je to najnižšia kategórgia vína. Obsahuje akúkoľvek odrodu vypestovaná kdekoľvek v rámci Európskej únie. Môže sa umelo dosladzovať a nemôže niesť názov odrody. Ak bolo víno vyrobené zo slovenského hrozna a mušt obsahoval aspoň 13 °NM, môžeme ho pomenovať Slovenské stolové víno.

 

Akostné víno

Akostné víno delíme na Akostné odrodové a Akostné značkové. Ak obsahuje viac ako 15% prímesí iných druhov hrozna označujeme ho za Akostné značkové víno, ak menej tak ide o Akostné odrodové. Pri oboch však cukornatosť hrozna musí byť minimálne 16° NM. Víno musí niesť označenie vinohradníckej oblasti.

 

Ľadové víno

Špeciálne víno, výkladná skriňa každého vinára. Hrozno pri zbere musí mať teplotu -7°C a nižšiu, teda musí byť poriadne premrznuté. Počas lisovania nesmie hrozno rozmrznúť, kryštáliky vody teda ostávajú vo vylisovaných zbytkoch hrozna. Cukornatosť hrozna musí byť minimálne 27°NM.

 

Slamové víno

Podobne ako ľadové víno aj slamové musí dosahovať cukornatosť hrozna aspoň 27°NM. Hrozno sa však spracuváva iným spôsobom. Prezreté strapce hrozna sa zozbierajú a následne sušia na slamenných alebo trstinových rohožiach. Prípadne sa hrozno vyviaže v dobre vetranom priestore tak aby sa jednotlivé strapce hrozna nedotýkali. Časť vody sa z hrozna odparí.

Ľadové a slamové vína su vzácne a drahé aj preto, lebo z veľkej masy hrozna vinári vylisujú len veľmi malé objemy muštu a následne vína.