Typ vína a prívlastok
Typ vína a prívlastok
Podľa kvality hrozna, presnejšie podľa obsahu cukru v hrozne pri zbere,
sa vína delia do niekoľkých kategorií. Obecne sa dá povedať, že čím vyšší obsah cukru v hrozne,
tým kvalitnejšie víno z neho možno vyrobiť. Táto poučka však neplatí vždy. K
valitu vína ovplyvňuje i rada ďalších faktorov ako je obsah kyselín, bezcukornatý extrakt a podobne.
Kategórie vín sú následujúce:
Stolové vína : obsah cukru v hroznách do 16g na 1liter
Akostné vína : obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 16g-19g na 1 liter
Kabinetné vína : obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 19g- 21g na 1 liter
Neskorý zber : obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 21g- 22g na 1 liter
Výber z hrozna : obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 22- 25g na 1 liter
Bobuľový výber : obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 25g- 29g na 1 liter
Hrozienkový výber : obsah cukru v hroznách od 29g na 1 liter
Slamové víno : obsah cukru v hroznách od 27g a viac na 1 liter
Ľadové víno : obsah cukru v hroznách od 27g a viac na 1 liter
Výber z cibéb : obsah cukru v hroznách od 32g a viac na 1 liter