Typ vína a prívlastok

25.10.2013 19:35

 

Typ vína a prívlastok

Podľa kvality hrozna, presnejšie podľa obsahu cukru v hrozne pri zbere,

sa vína delia do niekoľkých kategorií. Obecne sa dá povedať, že čím vyšší obsah cukru v hrozne,

tým kvalitnejšie víno z neho možno vyrobiť. Táto poučka však neplatí vždy. K

valitu vína ovplyvňuje i rada ďalších faktorov ako je obsah kyselín, bezcukornatý extrakt a podobne.

Kategórie vín sú následujúce:

Stolové vína : obsah cukru v hroznách do 16g na 1liter

Akostné vína : obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 16g-19g na 1 liter

Kabinetné vína : obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 19g- 21g na 1 liter

Neskorý zber : obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 21g- 22g na 1 liter

Výber z hrozna : obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 22- 25g na 1 liter

Bobuľový výber : obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 25g- 29g na 1 liter

Hrozienkový výber : obsah cukru v hroznách od 29g na 1 liter

Slamové víno : obsah cukru v hroznách od 27g a viac na 1 liter

Ľadové víno : obsah cukru v hroznách od 27g a viac na 1 liter

Výber z cibéb : obsah cukru v hroznách od 32g a viac na 1 liter