Rozdelenie vína podla akosti s prívlastkom
Kabinetné víno (Akostné víno s prívlastkom kabinetné)
Cukornatosť hrozna musí byť minimálne 19 °NM.
Neskorý zber (Akostné víno s prívlastkom neskorý zber)
Minimálna cukornatosť hrozna je 21 °NM.
Výber z hrozna (Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna)
Cukornatosť hrozna musí byť aspoň 23 °NM a hrozno musí byť vyberané pozorne.
Bobuľový výber (Akostné víno s prívlastkom bobuľový výber)
Najmenšia povolená cukornatosť hrozna pre bobuľový výber je 26 °NM. Hrozno sa nechá prezrieť na strapcov a následne sa preberá ručne, pričom sa poškodené, prípadne nezrelé bobuľky hrozna odstraňujú.
Hrozienkový výber (Akostné víno s prívlastkom hrozienkový výber)
Obsah cukru v mušte musí byť aspoň 28 °NM a bobule sa pri zbere ručne preberajú.
Cibébový výber (Akostné víno s prívlastkom cibébový výber)
Rovnakovo ako hrozienkový výber musí aj cibébový spĺňať minimálnu cukornatosť hrozna 28°NM. Navyše musia byť prezreté bobule hrozna napadnuté ušlachtilou plesňou Botrytis Persoon, ktoré sa ručne preberajú.