Delenie vína podla farby

25.10.2013 19:41

 

Farba

Všeobecne vžitá predstava, že z červeného hrozna sa vyrába víno červené a z bieleho víno biele, je pravdivá iba čiastočne. Farba je závislá nielen na odrode, ale tiež na procese spracovania hrozna. Preto sa dá vyrobiť z červeného hrozna aj biele víno, zatiaľ čo z bieleho hrozna vyrobiť červené víno možné nie je.

Farby vína

Biele víno : biele víno sa vyrába z bielych odrôd, akými je napríklad Müller Thurgau, Sauvignon, Devín, alebo z niektorých červených odrôd špecifickým procesom výroby.

Červené víno : červené víno sa vyrába z červených odrôd, akými je napríklad Merlot, Frankovka, Cabernet Sauvignon, atď. Šťava väčšiny červených odrôd, s výnimkou tzv. farbiarok ako je napríklad Neronet, je však biela a červenú farbu víno dostáva až dlhším nakvášaním na šupkách, které obsahujú farbivo. Pri nakvášaní sa do vína dostávajú triesloviny, které červeným vínam dodávajú ich charakteristickú chuť.

Ružové víno : rozpoznávame dva typy ružových vín, tzv. rosé a klaret, ktoré sa navzájom líšia rozdielnym postupom výroby. Oba typy sa však vyrábajú zo šťavy červených odrôd, která sa po vylisovaní prakticky nenechávajú ležať na šupkách. V kontakte so šupkou zostáva mušt len vo fáze lisovania.