Vína z jadrového ovocia

Mišpuľové víno

10.12.2013 20:25
Mišpuľové víno 5 kg mišpúľ povaríme v 2 l vody a vylisujeme. Na 1 l muštu pridáme 30 dg cukru, 2 g kyseliny vínnej, živnú soľ a zakvasíme čistou kultúrou.

Dulové víno

10.12.2013 20:24
Dulové víno Duly sú veľmi aromatické ovocie a veľká časť dulovej vône prejde aj do vína. Dulová príchuť chutná zo začiatku príjemne, ale neskôr sa protiví, lebo aróma duly nie je toho druhu, ktorý vo víne obľubujeme. Chýba mu najmä korenitosť. Na víno oberáme duly čo najzrelšie; po obratí ich...

Oskorušové víno

10.12.2013 20:24
Oskorušové víno Oskoruše, podľa možnosti namrznuté, rozomelieme a zalejeme rovnakým množstvom vody. Zmes zahrejeme až do varu a po vychladnutí ju vylisujeme. Na 5 1 šťavy pridáme 1 až 1,2 kg cukru. Osladenú šťavu zakvasíme čistou kultúrou kvasiniek. Kvalita oskorušového vína nie je najlepšia, preto...

Jarabinové víno

10.12.2013 20:09
Jarabinové víno Príprava a vlastnosti jarabinového vína, ako aj použitie plodov na zlepšenie jablkového a hruškového vína, sú tie isté ako pri oskoruši. Na víno používame len sladkoplodé - šľachtené jarabiny. Jarabinové víno I. Očistené plody rozomelieme, zalejeme rovnakým množstvom vody, zahrejeme...

Hruškové víno

07.12.2013 20:04
Hruškové víno Aj hrušky sú veľmi dobré na výrobu vína, ale potrebujú úpravu. Zo samotných ušľachtilých hrušiek sa robiť víno neodporúča, lebo majú málo kyselín a trieslovín. Mušt z nich sa ťažko rozkváša, víno je prázdne, má fádnu - nevýraznú chuť. Mušt zo sladkých hrušiek je najlepšie...

Jablčné víno

05.12.2013 18:43
Jablkové víno Najlepšie ovocie na výrobu vína, ktoré je chuťovo najbližšie hroznu, sú rozhodne jablká. Jablkové víno je najľahšie víno zo všetkých ovocných vín. Na mušt sú veľmi vhodné všetky odrody s pevnou dužinou. Jablkový mušt i vykvasené víno sú veľmi náchylné na hnednutie. Víno...