Sudy

pod pojmom sud si vždy predstavíme duboví sud, ale výroba suda a jeho použitie vo vinárstve je velmi dôležitý pri veľmi dobrých značkových vínach.
 
Na výrobu suda sa používajú drevenné dosky ktoré už pred tým vyberal skúsený stolár.
 
Tu si môžete pozrieť ako sa taký drevený sud vyrába. SUD
 
V tomto období sa hlavne používajú barikové sudy su z vnútra pálené a tak vína získavajú chute napr. Chardonney podom získa medové tóny.
Po vypálení suda sa sud dobre zavíní a zasíri.
 
Sudy sa už ale nepoužívajú tak často v tomto vinárstve teraz sú skôr populárne vinifikátory su to velké nerezové tanky,
potom vína nemajú také chuťe ako keby dlhšie zrely v barikovom sude, no ale vináry sa vynašli a používajú ako náhradu dubové lupene,
po tomto procese síce víno rýchlo získa ale aj rýchlo stratí.
 
Takže asi najlepšou formou zostáva stále sud.
 
Ale pre domáceho výrobcu môžu slúžiť veľmi dobré aj sklenenné nádoby.